Robotik Diz Protezi Ameliyatı

Diz kireçlenmesi

Total diz protezi ameliyatı en yaygın yapılan eklem protezi prosedürüdür. Bu durum nüfus yaşlandıkça, obezite oranı arttıkça artması bekleniyor. Total diz protezi en sık nedeni yaşlanma ile ortaya çıkan osteoartrit. Osteoartrit bilinen adıyla kireçlenme diz eklem kıkırdağında aşınma ve yıpranmasıdır. Osteoartritte diz eklemindeki koruyucu kıkırdak aşınmaya başlar zamanla kemik yüzeyler açığa çıkar. Bu yüzeyler birbirine sürtünerek ağrıya neden olur. Diz kireçlenmesinin nedenleri romatoid artrit ve dizde daha önceden geçirilmiş travmalar olabilir. 

Robotik diz protezi ameliyatı

Diz protezi ameliyatı riskleri olan büyük bir ameliyattır. Teknolojideki ilerlemeler, robot yardımlı cerrahinin gelişmesi geleneksel cerrahi yöntemlere göre daha fazla hassasiyetlik ve doğruluk sunmaktadır.

Robot yardımlı sistemler implantın uygulanmasını hastaya göre kişiselleştirilmesi ve planlandığı gibi uygulanmasını sağlar.

Günlük yaşamda travmaların artması ile dizdeki kalıcı sakatlıklardan dolayı diz protezi ameliyatı olan genç yaştaki hastaların sayısı artmaktadır. 10 yıl öncesinde ileri derecede diz kireçlenmesi olan hastalar 60 yaş üstü iken günümüzde bu sayının büyük çoğunluğunu 50-60 yaş arasındaki hastalar oluşturmaktadır. Günümüzde sakatlanmanın artması ile erken yaşlarda bile ileri diz kireçlenmesi artmaktadır. Teknoloji geliştikçe protez sağ kalım sürelerin artması ile genç hastalarda da protez ameliyatı tercih edilebilir olacaktır. 2000 li yıllara kadar diz implantları 10-15 yıl dayanabiliyordu. Günümüzde robotik teknoloji ile 20-25 yılları bulan sağ kalım süreleri bulunmaktadır.

Yaşlı hastalara implant kemik çimentosu ile sabitlenir. Genç sağlıklı kemiklere sahip olan hastalarda çimentosuz diz protezi adayı olabilir. Çimentosuz implant sistemleri kalça eklemlerinde yıllardır yapılmaktadır. Çimentosuz diz protezleri daha popüler olmayan sistemlerdir. Protezin çimentosuz olarak kemiğe kaynaması için insanın tam anatomisine uygun şekilde milimetrik hassasiyete kesilerin yapılması gerekmektedir. 

Robotik diz protezi nasıl çalışır?

Diz protezi ameliyatı hastanın dizine göre kişiselleştirilmiş bir prosedür haline geldi. Klasik diz protezi ameliyatı için cerrahlar dizdeki kemik kesileri yapmak için ölçü için bazı aletler kullanmaktadır. Hastanın dizinin anatomisine göre implantı konumlandırmak için iki boyutlu gözlemlerine ve deneyimlerine güvenirler. Robot yardımlı cerrahi dizden aldığı verilerle 3 boyutlu modeller oluşturarak dizin bütün noktalarını referans alarak implantın dizin anatomisine uygun konumlandırılmasını sağlar. Robotik navigasyon ve robotik kol implantın hastanın dizine planlandığı gibi uygulanmasını sağlar. Hastanın dizinde milimetrik oynamada robotik kol hassas ayarları bulmak için kendini tekrar ayarlar. Robotik cerrahi yardım eden bir sistem olduğu gibi her aşamada sensörleri sayesinde tekrar kontrol yaparak cerrahı yönlendirir. 

Robotik diz protezi cerrahi prosedürü hasta ameliyata hazırlanış süresi hariç bir saat süren bir prosedürdür. Son yıllarda robotik cerrahi prosedürün uygulanması ile hastanede kalış süreleri azaldı. Bunun yanında yatılı ya da ayakta fizik tedavi ihtiyaçları azaldı. Ameliyat sonrası hastanede yatış sürelerin azalması evlerine erken gitmeleri kendilerini rahat hissettikleri ortamda daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır. 

Robotik diz cerrahi avantajları

Robotik diz cerrahisi planlamayı yapan cerrahtır. Robotik cerrahi cihazları cerrahın doğru kararlar almasını milimetrik hassasiyete sağlar.  Bu planlamaların robotik kol yardımıyla en doğru şekilde uygulanmasını sağlar. Bu sistemde klasik diz protezi ameliyat alışkanlıkların bir kenara bırakılıp robotik sistemle uyumlu çalışılması önemlidir. Robotik diz protezi fiyatları pahalı mıdır? Kronik süreçte diz kireçlenmesi 10-15 yıl süren bir süreçtir. Bu süreçte yapılan tedaviler masrafları hastaların iş gücü kayıpları önemli milli gelir kaybına neden olmaktadır. Genç yaştaki sakatlanmaların büyük nedeni diz kireçlenmesidir. Önemli bir iş gücü kaybına neden olmaktadır. Malulen emekliliklerin büyük çoğunluğunu eklem arazları oluşturmaktadır. Robotik diz protezi sistemleri geliştikçe diz protezi ameliyatı ihtiyacı olan genç hastalarda da uygulanabilir olacaktır. Tabiki genç hastalarda bütün medikal tedaviler, girişimsel işlemler, eklem koruyucu cerrahiler, kapalı eklem debritman işlemleri tükendiğinde protez ameliyatları düşünülebilir. 

Robotik cerrahi ile hangi ortopedik ameliyatlar yapılmaktadır?

Ortopedi alanında diz, kalça ve omurga ameliyatlarında robotik cerrahi sistemleri kullanılmaktadır. Diz cerrahisinde total diz protezi, yarım diz protez ameliyatları robot yardımıyla yapılabilir. Buradaki amaç protezin eklemin anatomisine uygun şekilde yerleştirilmesini sağlamak diğer anatomik bileşenlerle uyumlu çalışmasını sağlamaktır. Parsiyel diz cerrahisi diğer adıyla yarım diz protezi sadece eklemin hasarlı olan kısmına protezi yerleştirme prosedürüdür. Böyle bir ameliyatta yarım protezin eklemin diğer anatomik bileşenleri ile uyumlu olması son derece önemlidir. Burada robotik diz cerrahisi devreye girmektedir. Kalça protez ameliyatlarında robotik kalça cerrahisi protez komponentlerin orjinal yerlerin uygun konumlandırma ve açıyla yerleştirilmesi son derece önemlidir. Robotik kalça cerrahisi önceden yapılan planlama ile hastanın anatomi ve kinematiğine uygun şekilde protezin yerleştirilmesini sağlar. Bu bacak kısalık farkların daha doğru eşitlenmesini sağlar. Bunun yanında uygun acılarda protezin yerleştirilmesine izin verdiği için protezin çıkma riskini minimale indirir. Böylece kemik yüzeylere binen orantısız stresleri azaltarak protezin ömrünü uzatır.

Omurga cerrahisinde omurgaya vidaların uygun açıda ve güvenli yerleştirilmesini sağlar. Böylece yanlış vida yerleşimlerinden olabilecek sinir hasarını önler. Pedikül içinde yol alacak vida kalınlığını ve uzunluğunu optimum düzeyde seçilmesini sağlayarak vidanın kemik tutulumunu artırır. Rotların vidaya yerleştirilme işleminde hastanın sagital dengesini ayarlayarak ameliyat sonrası yanlış duruşların önüne geçer. Böylece vidalara binen stresleri dağıtarak vida stres kırılmalarını minimalize eder. Stresli ve yorucu bir cerrahi olan omurga cerrahisi için cerrahlara güvenli bir liman sağlar.