Bel fıtığı nükleoplasti yöntemi

Endikasyon: Bel ve bacak ağrısına neden olan Bel fıtığı

Yöntem: Etkilenen diske bir iğne (kanül) yerleştirilerek yüksek frekans üreten cihazın özel probu yerleştirilir. Bu prob sayesinde omur kemikleri arasındaki disk içindeki jel yapılı çekirdeğin hacmini azaltır. Bunu yüksek frekans sağlayarak plazma oluşturur. Sıcaklığı 70 derece de sabitleyerek cevre dokunun zarar görmesini engeller. Sistem iyonik plazma oluşturarak Na iyonların iyonlaştırıcı özelliğini kullanarak uygulanan lokal bölgenin su ve gaza dönüşmesini sağlar. Bu etki işlem sonrası 1-2 ay boyunca devam eder.

Böylece diskin çekirdeği küçülmüş olur. İşlem sonrası hareketsizlikten sonra zayıflamış Bel ve karın kasların güçlendirilmesi önerilir. Rehabilitasyon tedavi takibinde ne zaman başlayacağına işlemi yapan doktor karar verir. Çok büyük Bel fıtıklarında bir dönem istirahat etmek gerekebilir. Hastalar işlem sonrası bir gün sonra duş alabilir. Önerilen istirahat süresi 10 gündür. Bir hafta sonra araç kullanabilir. İki gün sonra uçak seyahati yapabilirler.

Bel fıtığı perkütan disk nükleoplasti nedir?

Perkütan disk nükleoplasti şikayete neden olan diskin içine yerleştirilen iğne (kanül ve prob) fıtık çekirdeğin elektrotermal terapi ile küçültme işlemidir. Buradaki işlem yapılan doku kısmı su ve buhara dönüşerek kanülden tahliye olur. Böylece diskin çeperine uygulanan basınç azalır bacağa giden sinirlere baskı yapan çıkıntı geri çekilir. İşlem sonrası çıkıntılı kısım yani Bel fıtığı ile ilişkili Ağrı azalır. Bel fıtığı disk nükleoplasti şişkin veya fıtıklaşmış diskin hacmini küçültmeye yarayan minimal invaziv bir işlemdir. Şişkin veya çıkıntılı bir disk her iki durumda da belde ağrı ya da bacağa giden sinire baskı yaparak siyatik ağrısına neden olabilir.Bel ve bacak ağrısı olan hastalar muayene ve özel testler sonrası çekilen emarda Bel fıtığının yeri ve derecesi sinir kökü üzerindeki basısı tespit edilebilir.

Bel fıtığı nükleoplasti yöntemi ne zaman uygulanır?

Bel fıtığında ilaç tedavisi fizik tedaviden fayda görmeyen bacak ve belde ağrıları devam eden hastalarda nükleoplasti yöntemi uygulanabilir. Fizik tedavi yöntemleri Ağrı kesici fizyoterapi ve güçlendirme kilo verme gibi yöntemleri. Bu yöntemlerle şikayetleri azalmayan aksine artan hastalarda ameliyattan çıkış yolu olarak nükleoplasti yöntemi uygulanır. Skopi görüntülemesi altında uygun açılarda genel grafilerde İskoç köpeğine benzetilen görüntüde köpeğin kulağı diski ikiye bölecek şekilde konumladırılır. Doğru görüntü ve mesafe üzerinde çalişmak çok önemlidir. Yeterli açı verilmediğinde iğne diskin çeperinde yönlenecektir. Amaç diskin merkezine tam olarak iğneyi yerleştirmektir. Bu prosedür sayesinde doku bütünlüğü bozulmadan cerrahinin risklerinden korunarak tedavi sağlanmaktadır. Diskin etrafındaki çeper tam açılmayan hastalarda nükleoplasti minimal invaziv bir işlemdir. Cerrahi olarak ulaşılması zor ve küçük fıtıklarda nükleoplasti yöntemi yapılabilir. Cerrahi olarak disk materyali çıkarıldığında doku bütünlüğünde bozukluk bağlarda zedelenme diskin etrafındaki lif yapısında defekt oluşmaktadır. Bu da bölgenin biyomekaniğini bozmaktadır. Dünya çapında 200bin varan ve yüzde 80 oranında başarıya ulaşan nükleoplasti işlemi yapılmış. Bel fıtığı nükleoplasti yöntemi hastalar için güvenlidir. Açık cerrahi ile ilgili riskler ve ameliyat sonrası komplikasyon olmaksızın başarıya ulaştıran minimal invaziv bir işlemdir. Termal koablasyon ile nükleoplastinin prensibi nedir? İki çeşit nükleoplasti yöntemi vardır bir plazma RF ikinci yöntemi lazer nükleoplasti yöntemidir. Plazma RF kontrolü bir termal etki ile ısıyı 70 derecede sabitler. Lazer nükleoplasti ısısı verilen joul ile ilgilidir. Plazma RF işlemin etkisi işlem sonrası iyileşme döneminde de devam eder. Nükleoplasti disk çekirdeğinin şeklinin ve hacminin değiştirilmesi Koablasyon disk materyalin Kontrollü azaltılmasıdır. Disk hernisi omurga diskin jel çevresindeki lifli yapısının yırtılması. Disk çıkıntısı disk duvarının çıkıntı yapması. İntradiskal elektrotermal terapi omurga diskin jel yapısını tedavi ederek diske bağlı ağrıdan kurtulmak. Bel fıtığı lazer nükleoplasti yöntemi omurga diskin iç basıncını azaltmak için kullanılan bir minimal invaziv tedavi yöntemidir. Disk içindeki jel kısmındaki basınç yüksek olduğunda özellikle disk çeperinde yıpranma varsa fıtığa neden olabilir. Önemli bir çıkıntı ve şişkinlik varsa termal nükleoplasti endike olabilir. Ama disk çeperi yırtılmış ise önerilmez. Prensip jel yapısındaki diskin iç yapısının büzülmesine dayanır. Şişkin disk geri çekilir sinir üzerindeki baskı azalır sonuçta sinir rahatlar. Böylece Bel ve bacak ağrısı azalır. İşlemin adı intradiskal elektrotermal terapi

Avantajları

Diskin çeperi zedelenmez disk bütünlüğü sağlam kalır. Açık cerrahi aksine kaslar sinirler lifler kemik dokular sağlam kalır. Omurga boyunca cerrahi bir iz kalmaz. Çalışmalar kronik Bel ağrıların yüzde 80 de başarılı olduğunu göstermiştir. Doğru bir teşhisle sonuçlar son derece güvenlidir. Bel fıtığı lazer nükleoplasti sonrası hızlı iyileşme ve işe dönüş. Omurga etrafındaki bölgede yara ya da dikiş izi yok. Omurganın genel sağlamlığı ve hareketleri Bel fıtığı nükleoplasti işleminden etkilenmez. Lokal anestezi ile yapılan 15-30 dakika süren bir işlemdir. Hastalar genel anestezinin risklerine maruz kalmaz. Plazma RF te sıcaklık kontrol edilerek güvenli bir şekilde işleme devam edilir. Plazma RF de sıcaklık 70 derecenin üzerine çıkmaz.

Nükleoplasti hangi hastalar için uygundur?

Uygun hasta seçimi başarıyı yanında getirir. Hastanın kapsamlı bir klinik muayene yeye ihtiyacı vardır. Omurga stabilitesi dinamik X-ray grafilerle değerlendirilir. Emar görüntüleri ile problemli yer tespit edilir. Emar da birden fazla etkilenmiş segment varsa işlem uygulanmadan önce provokasyon diskografisi yapılabilir. Ağrılı olan disklere en fazla iki diske müdahale edilebilir. Nükleoplasti düşünülmeden önce 6 hafta boyunca ağrının tedavilerle geçmemiş olması gerekir. İleri derecede stenoz veya faset eklem dejenerasyonu nükleoplasti ile tedavi edilemez. İşlem öncesi omurga stabilitesinin değerlendirilmesi gerekir. Disk mesafesi yüzde 50 den fazla azalmışsa nükleoplasti tedavisi önerilmez. Patlamış fıtığı olan diskin çeperindeki lifte yırtık olan hastalarda önerilmez. Güç kaybı olan hastalarda önerilmez. Bu hastalarda nokta atışı regresyon tedavisi yapılabilir. Güç kaybı ilerleyici ise muayene ile doğrulanıyorsa cerrahi tedavi gerekebilir.

Hasta ameliyat masasına yatırılır örtünme ve boyanma sonrası işlem sonrası antibiyotik tedavisi yapılır. Önceden belirlenen disk mesafesi skopi altında belirlenir. İskoç köpeği görülecek şekilde skopi cihazı oblik acıya getirilir. İşlem yapılacak disk skopi altında iğnenin yerleştirileceği alana lokal anestezi yapılır. İğne diskin merkezine doğru gönderilir. AP ve yan görüntülerde konumu kontrol edilir. Ucu hafif eğilmiş prob iğneden geçilerek diskin merkezine yol alınır. İğnenin bir santim içerde olması hasta için güvenli bir liman oluşturur. Prob ucuna plasma rf verilerek 8 saniye ileri 8 saniye geriye çekilir. Prob döndürülerek farklı açılarda işlem 6 defa tekrarlanır. İşlem sonrası inflamasyon ve önemi azaltmak için 1 cc steroid enjeksiyon yapılır. İğne çekilir. Dikiş atılmasına gerek yoktur. Pansuman yapılarak işlem sonlandırılır.

Bel fıtığı nükleoplasti işlemi nasıl yapılır?

Bel fıtığı nükleoplasti yönetimi video