Topuk Dikeni: Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Topuk dikeni denilince akla gelen topuk altında oluşan ağrıdır. Uzun süre ayakta kalanlarda topuk altındaki ağrı şiddetlenir. Hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde bozar.

Topuk dikeni kimlerde olur?

Topuk dikeni uzun süre ayakta kalan kilolu bireylerde olabilir. Bunun yanında ayak arkı yüksek ya da düşük olan düz taban , aşil tendonu gergin olanlarda oluşabilir.

Topuk dikeni şikayetleri nelerdir?

Topuk dikeni olanlarda sabah yataktan kalkınca topukta ilk adımda ağrı, topuk üzerine basamama, gün  içinde ayakta kaldıkça artan ağrıdır. Bununla beraber ayak altında yanlarında dokunmakla hassasiyet olabilir.

Topuk dikeni nasıl oluşur?

Ayak altında topuğa yapışan geniş bir ağ bulunur. Bu bölgede fazla ayakta duranlarda topuga yapışma yerinde yırtık ve bu bölgeye kalsiyum çökmektedir. Zamanla burada dikensi bir çıkıntı oluşmaktadır. Hasar gören bağ etrafında ödem, inflamasyon, şişlik görülmektedir.

Topuk dikeni tanısı nasıl konulur?

Öncelikle hastanın şikayeti ve hikayesi çok önemlidir. Muayene de topuk altında hassasiyet olması gerekir. Ayak filmlerinde dikensi çıkıntı görülebilir. Ultrason da plantar fasya nın topuğa yapışma yerinde 4 mm den fazla kalınlaşma tesbit edilebilir. Tedavi sonrası kalınlaşma azalması iyileşmenin göstergesi olabilir.

Topuk dikeni tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle ayak çevresindeki kasların esnetme ve güçlendirme egzersizleri, özel tabanlı ayakkabılar, kilo verilmesi, Eswt tedavisi, eksozom tedavisi, radyofrekans tedavileri

Topuk dikeni ESWT tedavisi

Topuk dikeni ESWT tedavisi nedir?

En yaygın kullanılan tedavi yöntemidir. Bu tedavide uygun cihazla ile yeterli düzeyde tedavi yapıldığında başarı şansı yüksektir. Ignesiz ameliyatsız yapılan bir tedavi yöntemidir. Dışarıdan oluşturulan şok dalgaları bir aparak yardımıyla cilt üzerinden hasarlı bölgeye uygulanır. Haftada iki seans önerilir. Toplam üç ya da beş seans yeterlidir. Hastalar egzersizlerini düzenli yapmalıdır. Dirençli topuk dikeninde eksozom tedavisi yapılabilir. Hasarlı dokunun iyileşmesini sağladığı için kalıcı bir çözümdür. Hastanın iyileşme durumu ultrason ile takip edilir.

Şimdi Ara